Δύο πράγματα συμβάλλουν κυρίως στην άνεση πάνω στο ποδήλατο, η σέλα και το σορτς. Εδώ θα μιλήσουμε για το σορτς. Κατ’αρχήν στην πολύωρη άσκηση είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού εξοπλισμού και ειδικά ποδηλατικού κολάν. Φοράτε πάντα ποδηλατικό κολάν. Όλη η σπουδαιότητα του κολάν οφείλεται στο μαξιλαράκι του. Αρχικά το μαξιλαράκι ήταν φτιαγμένο από δέρμα, σήμερα η τεχνολογία μας επτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τεχνικά υλικά τα οποία δεν είναι τόσο ογκώδη και είναι πολύ πιο αποδοτικά στον ρόλο τους. Ένα καλό κολάν δεν πρέπει να είναι πολύ ογκώδες, γιατί υπάρχει η περίπτωση να “σπάσει” (να κάνει πτυχές) και τότε ενοχλεί περισσότερο. Το σωστό μαξιλαράκι θα δώσει την κατάλληλη άνεση στα οστά μας ακόμα και αν είναι πολύ λεπτό.
Μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που μπορεί να ακούσετε είναι:
Διάτρητο: Αυτό σημαίνει ότι το μαξιλαράκι έχει τρύπες για να επιτρέπει την ροή του αέρα και να το κρατάει στεγνό.
Αντι-βακτηριακό: Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρόκειται για υφάσματα που έχουν επεξεργαστει με αντι-βακτηριακές ουσίες για να καρτούν μακρυά τις λοιμώξεις και γενικά την ρυπαρότητα.
Συγκολλημένο: Μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για να συνδέει τα υφάσματα και τα υλικά χωρίς ραφές.
Διαπνέον: Πρόκειται για τα υφάσματα και τα υλικά που έχουν την ιδιότητα να τραβούν την υγρασία από το δέρμα και να την αποβάλλουν προς τα έξω ώστε να παραμένει πάντα στεγνό.
Αυτά είναι τα γενικά. Αλλά υπάρχει κάτι ειδικά για γυναίκες; Λοιπόν προτιμάμε κολάν χωρίς τιράντες. Μου έτυχε πολλές φορές κατά την διάρκεια της προπόνησης ή ακομα χειρότερα σε αγώνα να θέλω να εξηπηρετήσω (το λέω κομψά) τις φυσικές μου ανάγκες (τότε συμβαίνουν όλα) και χρειάζεται να γδυθείς σχεδόν ολόκληρη προκειμένου να βγουν οι τιράντες. Και κάτι ακόμα, οι τιράντες (στα ανδρικά κολάν) είναι με τέτοιο τρόπο ραμμένες ώστε να κεντράρουν ακριβώς πάνω στο στήθος. Για τις γυναίκες με μικρό νούμερο ίσως να μην είναι τόσο ενοχλητικό, αλλά στο μεγαλύτερο μέγεθος πρέπει οι τιράντες να αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα πάρουν, αλλιώς δρουν πιεστικά επάνω του. Υπάρχουν λοιπόν στην αγορά γυναικεία κολάν με δύο τιράντες που απέχουν μεταξύ τους πολύ περισσότερο από ότι στα ανδρικά ώστε να εφαρμόζουν στα πλαϊνά του στήθους ή με μία κεντρική τιράντα.
Επιπλέον για να μειώσουμε τις τριβές προτείνεται να χρησιμοποιούμε κάποια κρέμα (υπάρχουν πολλές στην αγορά π.χ. με μενθόλη η οποία σε δροσίζει αρκετά) ή απλά βαζελίνη. Η βαζελίνη σου δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το ίδιο κολάν παραπάνω μέρες χωρίς πλύσιμο, μειώνοντας όμως την ικανότητα διαπνοής, οπότε πλεονεκτεί η χρήση της ειδικής κρέμας. Είναι απαραίτητο να πούμε σε αυτό το σημείο ότι δεν φοράμε εσώρουχο για κανένα λόγο (εκτός των ιδιαίτερων γυναικείων ημερών) μέσα από το κολάν. Οι ραφές του εσώρουχου μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και πληγές στην περιοχή του καβάλου σε πολύωρη καταπόνηση. Στην ίδια λογική στηρίζεται και η κατασκευή του μαξιλαριού, δηλ. όσο πιο λίγες ραφές υπάρχουν στην επάνω επιφάνεια τόσο πιο άνετο είναι το κολάν. Ειδικά πρέπει να αποφεύγεται η κεντρική ραφή!!!