Το ποδήλατο είναι εξίσου αποτελεσματικό με το περπάτημα σε έντονο ρυθμό και βοηθά τις προεμμηνοπαυσιακές αδύνατες γυναίκες να διατηρήσουν τη φόρμα τους. Όσο για τις υπέρβαρες… ακόμα και 5 λεπτά την ημέρα φέρνουν θετικά αποτελέσματα.
Όπως ανέφερε η κύρια συντάκτρια της μελέτης, Anne C. Lusk, Ερευνήτρια στο τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η ποδηλασία βοηθά ιδιαίτερα τις υπέρβαρες ή παχύσαρκες προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να χάσουν βάρος, οι οποίες, εάν κάνουν ποδήλατο δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα, έχουν 46% λιγότερες πιθανότητες να βάλουν μακροπρόθεσμα πάνω από το 5% του αρχικού σωματικού τους βάρους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το αργό περπάτημα (λιγότερο από 4,8 χιλιόμετρα ανά ώρα) δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους.
Η Lusk και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα πορίσματά τους στο τεύχος της 28ης Ιουνίου του περιοδικού Archives of Internal Medicine.
Οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι το 1995, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών και το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής συνέστησαν στους ενήλικες να διαθέτουν μισή ώρα την ημέρα για άσκηση μέτριας έντασης.
Παρά την συγκεκριμένη σύσταση, τα δύο τρίτα των Αμερικανών είναι σήμερα είτε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, επεσήμανε η Lusk και η ομάδα της, ενώ το 16% των παιδιών και των εφήβων είναι υπέρβαρα και το ένα τρίτο κινδυνεύουν να αποκτήσουν επιπλέον βάρος.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το έντονο περπάτημα βοηθά τις γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος ή έχουν μόλις χάσει τα περιττά κιλά τους να διατηρήσουν το βάρος τους, ενώ αντίθετα το αργό περπάτημα δεν έδειξε να βοηθά.
Αυτή τη φορά, οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη για την υγεία που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν περισσότερες γυναίκες συνήθιζαν να κάνουν ποδήλατο.
Οι συγγραφείς εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό, το σωματικό βάρος, τις συνήθειες άσκησης και γενικά στοιχεία του τρόπου ζωής σε περισσότερες από 18.400 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study II. Οι γυναίκες, όλες μεταξύ 25 και 42 ετών το 1989, ήταν προεμμηνοπαυσιακές έως το 2005 και δεν είχαν σωματικά προβλήματα που τις εμπόδιζαν να ασκηθούν.
Η ομάδα της Lusk εστιάστηκε στην μεταβολή του βάρους που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1989 και του 2005.
Το 1989, περίπου το 50% των γυναικών είπαν ότι επένδυσαν κάποιο χρόνο σε αργό περπάτημα, ενώ περίπου το 40% σε έντονο περπάτημα και σχεδόν οι μισές δήλωσαν ότι έκαναν ποδήλατο.
Μέχρι το 2005, οι γυναίκες είχαν βάλει κατά μέσο όρο πάνω από 7,5 κιλά, ενώ μείωσαν σημαντικά το σύνολο του χρόνου που ξόδευαν σε κάποιου είδους δραστηριότητα.
Ωστόσο, οι γυναίκες που δεν έκαναν ποδήλατο το 1989, αλλά έκαναν σε κάποιο βαθμό το 2005 παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, σημαντικά μικρότερη αύξηση βάρους. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις γυναίκες με υπερβολικό βάρος, οι οποίες με μόλις 5 λεπτά ποδηλασίας την ημέρα είδαν θετικά αποτελέσματα. Επίσης, όσο περισσότερο έκαναν ποδήλατο οι γυναίκες, τόσο λιγότερο βάρος απέκτησαν.
Αντίθετα, όσες μείωσαν κάτω από τα 15 λεπτά την ημέρα ή διέκοψαν -με την πάροδο των ετών- το χρόνο ποδηλασίας, είδαν μεγαλύτερη αύξηση βάρους.
Οι γυναίκες με κανονικό βάρος που έκαναν ποδήλατο περισσότερο από τέσσερις ώρες την εβδομάδα το 2005 είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν περισσότερο από το 5% του αρχικού σωματικού τους βάρους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να συστήνεται στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η ποδηλασία, όπως και το ζωηρό περπάτημα, ιδίως εάν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα βάρους.
Πηγή: HealthDay