Ελεύθερη λέγεται η αναρρίχηση, όταν ο βασικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την ασφάλειά μας σε περίπτωση πτώσης και όχι για προώθηση.
Στην ελεύθερη αναρρίχηση υπάγεται η αγωνιστική αναρρίχηση, που γίνεται με τη μορφή αγώνων σε τεχνητές αναρριχητικές επιφάνειες και η αθλητική αναρρίχηση που γίνεται σε βράχια ή σε τεχνητές αναρριχητικές επιφάνειες, για αναψυχή ή βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
Τεχνητή λέγεται η αναρρίχηση, όταν ο βασικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για ασφάλεια και για προώθηση. Στην τεχνητή αναρρίχηση, υπάγονται όλες οι μορφές, που χρησιμοποιείται ο βασικός εξοπλισμός για προώθηση και μέσα σε αυτές είναι και η αναρρίχηση σε συνθήκες εργασίας.
Αναρρίχηση βράχου, χιονιού, πάγου, μικτή
Ανάλογα το είδος της στερεάς επιφάνειας που αναρριχάται ο αναρριχητής, η αναρρίχηση χωρίζεται σε αναρρίχηση βράχου, όταν ο αναρριχητής αναρριχάται σε καθαρό βράχο, χιονιού όταν η επιφάνεια είναι χιονισμένη πλαγιά, πάγου όταν η αναρρίχηση γίνεται σε παγωμένο νερό και μικτή όταν περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω στερεά στην επιφάνεια αναρρίχησης.
Μοναχική ή σχοινοσυντροφιά
Όλα τα παραπάνω είδη αναρρίχησης, συνήθως γίνονται σε σχοινοσυντροφιά δύο – τριών ατόμων.
Μπορεί όμως να γίνουν και από ένα άτομο, μοναχικά (μοναχική αναρρίχηση). Η μοναχική αναρρίχηση μπορεί να γίνει και με ανύπαρκτη χρήση ασφαλιστικών μέσων (free solo), κάτι που δεν συνιστάται.
Επίσης, στη μοναχική αναρρίχηση υπάγεται η αναρρίχηση σε μικρούς ογκόλιθους, με προστασία μικρά στρώματα στο πιθανό σημείο πτώσης (boulder), ή πάνω από βαθιά νερά (deep water solo).
Πηγή: mountain-sports.gr