Ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale στην Αμερική, βρήκαν ότι η πολύωρη επαφή με μια λάθος σέλλα (όταν λέμε «λάθος» εννοούμε ότι η σέλλα είτε δεν είναι σωστά σχεδιασμένη ως προς την ανατομία του αναβάτη είτε δεν έχει ρυθμιστεί σωστά η θέση του αναβάτη πάνω στο ποδήλατο) μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες.
Η αναφορά των ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine, ακολουθεί «τη γραμμή» παρόμοιων μελετών οι οποίες λένε ότι η ποδηλασία μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες. Η νέα αυτή μελέτη βγάζει τα συμπεράσματά της βασιζόμενη στον τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένες οι συμβατικές σέλλες και στο ότι πολλοί αναβάτες στηρίζουν το βάρος τους στη μύτη της σέλλας, πιέζοντας έτσι νεύρα και αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Πριν όμως οι γυναίκες αποφασίσουν να «κρεμάσουν» τα ποδήλατά τους, οι ερευνητές λένε ότι πρέπει και πραγματοποιηθούν κι άλλες μελέτες. «Είναι σημαντικό να πάρουμε τις πληροφορίες της μελέτης και να κάνουμε κάτι γι’ αυτό» λέει η Δρ. Marsha K Guess Sr, μια από τους συγγραφείς της έρευνας. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε ποδήλατο. «Δεν λέμε στον κόσμο να μην κάνει ποδήλατο. Αντίθετα τους λέμε να ψάξουν για εναλλακτικές όπως αλλαγή σέλλας και τιμονιού».
Η θέση του τιμονιού σε σχέση με τη σέλλα είναι η κεντρική ιδέα στην οποία στηρίζεται η μελέτη. Παρατηρήθηκε ότι υπάρχει περισσότερη πίεση στην περιοχή του περινέου όταν η θέση του αναβάτη έχει κλίση προς το τιμόνι. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η σέλλα δεν πρέπει να είναι πιο ψηλά από το τιμόνι. Μειώνοντας την κλίση του σώματος προς τα μπρος, μειώνεται και η πίεση.
Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη έρευνα μοναδική, λέει η Guess, είναι ότι είναι πολύ συγκεκριμένη ως προς τις γυναίκες. «Ψάξαμε για χομπίστες αναβάτες οι οποίοι ποδηλατούν τακτικά», είπε. «Μελετήσαμε πολύ φανατικούς ποδηλάτες». Πολλοί από τους συμμετέχοντες έφεραν τις δικές τους σέλλες και βρέθηκε ότι αυτές με στενό σχέδιο δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.
«Πολλοί από τους ποδηλάτες ανέφεραν ‘μειωμένη αίσθηση’ ή μούδιασμα», αναφέρει η Guess. «Αυτό μπορεί να επιφέρει σεξουαλική δυσλειτουργία. Για το λόγο αυτό είπαμε στις γυναίκες να δώσουν προσοχή και να ψάξουν για κάποια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κάθονται στο ποδήλατο, να αλλάξουν σέλλα, ή και να μειώσουν τον χρόνο που κάνουν ποδήλατο». Η Guess τόνισε πως αυτή η μελέτη σε καμία περίπτωση δεν είναι ενάντια στο να κάνουμε ποδήλατο. «Πρέπει να κοιτάξετε στη μεγάλη εικόνα», είπε. «Αυτό απλά σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσετε αν υπάρχει πρόβλημα και να μειώσετε αυτού του είδους τους κινδύνους»
Αναδημοσίευση από BikeRadar.com