Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στην ποδηλασία, περιλαμβάνουν:
- Γόνατα
Η άρθρωση του γόνατος συνήθως είναι η περιοχή των περισσότερων τραυματισμών στην ποδηλασία λόγω της καταπόνησης της. Το «γόνατο του ποδηλάτη», τραυματισμός της επιγονατίδας, λαγονοκνημιαίας και κακώσεις χιαστών είναι οι πιο συχνές παθήσεις.
- Τραυματισμός αυχένα
Τραυματισμοί στην περιοχή της κεφαλής από ένα απλό κόψιμο στα μάγουλα μέχρι τραυματισμό του αυχένα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι σε όσους ασχολούνται αγωνιστικά με την ποδηλασία. Η χρήση κράνους μπορεί να μειώσει τον όποιο κίνδυνο τραυματισμού έως και 85%.
Πόνος στον αυχένα παρατηρείται συνήθως όταν οι ποδηλάτες βρίσκονται σε μια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συχνές ασκήσεις στους ώμους και του λαιμού βοηθούν στη μείωση της πίεσης στην περιοχή του αυχένα. Αντίστοιχα, η χρήση ζώνης στη μέση μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν «χαμηλά ποδήλατα».
- Πόνος στο βραχίονα, στον καρπό ή μούδιασμα
Για την αποφυγή του όποιου προβλήματος, οι ποδηλάτες θα πρέπει να έχουν τα χέρια τους σε ελαφριά κάμψη και ποτέ τεντωμένα μιας και ο αγκώνας σε κάμψη μπορεί να απορροφήσει καλύτερα το όποιο τράνταγμα λόγω λακούβας του οδοστρώματος.
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα – συνηθισμένο ιδιαίτερα στους ποδηλάτες – μπορεί να αποφευχθεί εναλλάσοντας τα χέρια και διατηρώντας τους καρπούς στο τιμόνι. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η χρήση των κατάλληλων γαντιών.
- Μούδιασμα ποδιού
Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στην περιοχή του ποδιού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στους ποδηλάτες λόγω των παπουτσιών που χρησιμοποιούν.
Επιπρόσθετα, η αυξημένη πίεση στα πόδια προκαλεί αυξημένη συμπίεση στα νεύρα των ποδιών – η οποία θεραπεύεται με χειρουργική επέμβαση
Νικόλαος Ζερβάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Τραυματολόγος – Αθλητίατρος
Πηγή: https://www.iator.gr