Σώζει από παχυσαρκία, καρδιακά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, προλαμβάνει και αντιμετωπίζει την οστεοπόρωση και τον σακχαρώδη διαβήτη, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού… Τα οφέλη της άσκησης δεν έχουν τέλος, όπως αποδεικνύουν διαρκώς πολλές επιστημονικές έρευνες.
«Παραδείγματα καλών αεροβικών ασκήσεων είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, ο χορός και το ποδήλατο. Οι ασκήσεις με βάρη δυναμώνουν τους μυς και τα οστά, αλλά δεν προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην καρδιά. Εκείνο, όμως, που πρέπει να καταλάβουν οι γυναίκες είναι η σημασία της συστηματικής άσκησης, γιατί οι δουλειές του νοικοκυριού δεν αποτελούν συστηματοποιημένη άσκηση».
Πόσο πρέπει να διαρκεί η άσκηση και πόσο έντονη να είναι; «Η διάρκεια της άσκησης- συμβουλεύει ο κ. Διονυσιώτης- πρέπει να είναι 20-30 λεπτά τουλάχιστον τη φορά. Η ένταση της άσκησης πρέπει να είναι ικανή να σας κάνει να ιδρώσετε, αλλά και συγχρόνως να μπορείτε να συνομιλήσετε με κάποιον. Γενικά, ήπια έως μέτρια φυσική δραστηριότητα είναι ο καλύτερος δρόμος για την υγεία».
Οδηγός για όλες τις ηλικίες
Στα κορίτσια
Συγκεκριμένα, προτείνονται:
● Βάδιση για τα μικρά κορίτσια σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους κ.ά.
● Καθώς το κορίτσι μεγαλώνει, θα πρέπει να παροτρύνεται από τους γονείς να διαλέξει από διάφορες δραστηριότητες, όπως το τένις, το μπάσκετ, ο χορός, το τραμπολίνο ή η ενόργανη γυμναστική. «Τα άλματα και γενικά οι δραστηριότητες φόρτισης του σκελετού σε αυτές τις αθλητικές δραστηριότητες προκαλούν μια σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο σε κορίτσια προ της εφηβείας, ενώ συγχρόνως δυναμώνουν και το μυϊκό σύστημα», υπογραμμίζει ο κ. Διονυσιώτης.
Η άσκηση πρέπει να είναι διασκεδαστική, να μην προκαλεί αμηχανία, να μην έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά και να προσφέρει επιβράβευση. Η διάρκεια της άσκησης πρέπει να είναι 30-60 λεπτά. Πρέπει να γίνεται αρκετές φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα για κορίτσια 5-12 χρόνων.
1) Η φόρτιση πρέπει να είναι σημαντική, όπως γίνεται στην αεροβική άσκηση μεγάλης έντασης (high-impact), η οποία περιλαμβάνει άλματα.
2) Προγράμματα ασκήσεων φόρτισης και αντίστασης-ενδυνάμωσης αυξάνουν την οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης, του ισχίου και της πτέρνας.
3) Κατά τη σύγκριση αεροβικών ασκήσεων μεγάλης έντασης (high-impact) και μικρής έντασης (low-impact) σε προγράμματα έξι μηνών, παρατηρήθηκε αύξηση της οστικής πυκνότητας στο ισχίο μόνο στην πρώτη ομάδα.
4) Υπάρχουν ποσοστιαίες αλλαγές οστικής πυκνότητας σε περιόδους άσκησης και περιόδους με έλλειψη άσκησης.
● Δυναμική βάδιση.
● Τζόκινγκ.
● Ασκήσεις με βάρη (με εντόπιση κατά περιοχή).
● Υδροθεραπεία (με πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει άλματα-φορτίσεις).
5 βασικές αρχές
Τα προγράμματα άσκησης πρέπει να βασίζονται σε ορισμένες αρχές, ώστε να υπάρχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τις γυναίκες σε αθλητικό ή θεραπευτικό επίπεδο και οι λιγότερες επιπλοκές. Αυτές οι αρχές επιτυχίας, σύμφωνα με τον κ. Διονυσιώτη, είναι οι εξής πέντε:
Στις ενήλικες, τα οποιαδήποτε κέρδη κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος άσκησης θα χαθούν εάν το πρόγραμμα σταματήσει. Αντιθέτως, τα οφέλη ενός προγράμματος άσκησης σε κορίτσια και έφηβες παραμένουν για αρκετά χρόνια, ακόμα και εάν το πρόγραμμα σταματήσει.
Τα βέβαια οφέλη των γυναικών από την άσκηση, όπως αποδεικνύουν πολλές μελέτες, είναι ότι:
● Δυναμώνει τα οστά, την καρδιά και τους πνεύμονες.
● Τονώνει τους μυς.
● Αυξάνει τη ζωτικότητα.
● Καταπολεμά την αϋπνία.
● Ανακουφίζει από την κατάθλιψη.
● Προφυλάσσει από τη δυσκοιλιότητα
Προφυλάξεις ανά ηλικία
● Έφηβες- νεαρές γυναίκες: αποφυγή παρατεταμένης αμηνόρροιας.
● Γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση: πρώτη μέτρηση οστικής πυκνότητας.
● Γυναίκες άνω των 60, χωρίς οστεοπόρωση: τακτικό ιατρικό τσεκάπ, μέτρηση οστικής
πυκνότητας.
● Γυναίκες με οστεοπόρωση (οποιασδήποτε ηλικίας): τακτικό ιατρικό τσεκάπ, μέτρηση οστικής πυκνότητας.
Αντί γυμναστικής…
Εάν δεν μπορείτε για οποιονδήποτε λόγο να κάνετε κάποια αθλητική δραστηριότητα ή να πάτε στο γυμναστήριο, μπορείτε να αυξήσετε τουλάχιστον τη δραστηριότητά σας με τους εξής τρόπους:
● Να κάνετε μια βόλτα μετά το μεσημεριανό φαγητό.
● Να χρησιμοποιείτε πάντα τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.
● Να πηγαίνετε στα μαγαζιά με τα πόδια, αντί να παίρνετε το αυτοκίνητο.
● Να αφήνετε το αυτοκίνητο σε πάρκινγκ μακριά από τη δουλειά σας.
● Να βγαίνετε με τον σύντροφό σας για χορό.
Δύο απαραίτητα είδη ασκήσεως
Ασκήσεις φόρτισης: οι ασκήσεις (όπως τα άλματα, το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο κ.ά.), στις οποίες το βάρος μας περνά μέσα από τα οστά μας.
Ασκήσεις ενδυνάμωσης: αυτές που γίνονται με βαράκια, λάστιχα, τροχαλίες μηχανημάτων κ.ά.
Η φιλοσοφία του 10+10
Μια νέα τάση στην άσκηση των ενήλικων γυναικών συνιστά σύντομη και πολύ έντονη άσκηση για είκοσι μόνο λεπτά την εβδομάδα.
«Υπάρχουν ειδικά προγράμματα άσκησης που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη δύναμη και στη φυσική κατάσταση, με προπόνηση 20 λεπτών την εβδομάδα», εξηγεί ο κ. Διονυσιώτης. «Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν ασκήσεις που πραγματοποιούνται σε ειδικά μηχανήματα υπό παρακολούθηση προσωπικού γυμναστή. Οι ασκήσεις γίνονται αργά, ελαχιστοποιώντας τις επιδράσεις της ορμής και της βαρύτητας».
Απαιτείται χρόνος δέκα δευτερολέπτων για την πραγματοποίηση της κίνησης υπό αντίσταση σε κάθε κατεύθυνση. Κάθε άσκηση χρειάζεται συνολικά 1-2 λεπτά. Με έξι διαφορετικές ασκήσεις γυμνάζονται όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματος. Λόγω της υψηλής έντασης, απαιτούνται επτά περίπου ημέρες ξεκούρασης ανάμεσα στις προπονήσεις, για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.
«Ένας γυμνασμένος μυς είναι πιο ευλύγιστος, έχει βελτιωμένη κυκλοφορία, οξυγονώνεται καλύτερα και μπορεί να ασκήσει περισσότερη δύναμη στην άρθρωση που κινεί», λέει ο κ. Διονυσιώτης. «Με τέτοιου τύπου προγράμματα, επέρχεται και ενδυνάμωση των συνδέσμων και των τενόντων στις αρθρώσεις, η οποία συνεργεί με την αυξανόμενη δύναμη και ελαστικότητα των μυών και προφυλάσσει από τους τραυματισμούς».