Ναι και όχι. Ναι, όταν το κοιτάς από την πλευρά αν “μπορούν να τρέξουν το ίδιο γρήγορα” . Αλλά το πιο σημαντικό είναι όχι όταν το δούμε από την πλευρά αν “Το τρέξιμο επιδρά διαφορετικά στις γυναίκες.”
Αν συγκρίνουμε εξίσου προπονημένους άνδρες και γυναίκες, τότε η μέση γυναίκα είναι πιο αργή από τον μέσο άνδρα, από τα 100 μέτρα μέχρι και τον μαραθώνιο. Οι γυναίκες έχουν μεγάλα μειονεκτήματα όταν συγκρίνονται με τους άνδρες. Αυτό συμβαίνει γιατί:
• Οι γυναίκες έχουν μκρότερη καρδία από τους άνδρες, έτσι σε κάθε χτύπο τρομπάρεται μικρότερη ποσότητα αίματος. Για να τρέξει με ένα συγκεκριμένο ρυθμό, η καρδιακή συχνότητα της γυναίκας πρέπει να είναι υψηλότερη από ό τι του άνδρα.
• Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης από τους άνδρες, οπότε λιγότερο οξυγόνο φτάνει στους μυς που δουλεύουν.
• Οι γυναίκες έχουν υψηλότερα αποθέματα λίπους από τους άνδρες.
• Επειδή τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλότερα στις γυναίκες , αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη μυϊκή μάζα από ότι οι άνδρες.
Αυτοί λοιπόν οι αναπόφευκτοι φυσικοί παράγοντες καθιστούν τις γυναίκες, κατά μέσο όρο, 10-12% πιο αργές από τους άνδρες σε όλες τις συνηθισμένες αποστάσεις τρεξίματος.
Έτσι, στο σύνολό τους, οι γυναίκες θα είναι πάντα πιο αργές από ότι οι άνδρες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν είναι τόσο γρήγορες όσο οι άνδρες, το τρέξιμο έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στα δύο φύλα.
Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι οι γυναίκες που προπονούνται στο ίδιο επίπεδο με τους άνδρες έχουν την ίδια βελτίωση της φυσικής κατάστασης τους.
Θυμάστε την παράξενη φράση, VO2 max; Πρόκειται για την ικανότητα του σώματός μας να χρησιμοποιεί το οξυγόνο, ενώ βρίσκεται σε έργο και είναι το πιο σημαντικό μέτρο της καρδιαγγειακής φυσικής μας κατάστασης. Έξι μήνες έως και ένα έτος μετά την έναρξη της άθλησης (τρέξιμο), οι τιμές VO2 max μπορούν να αυξηθούν κατά 20- 30% εξίσου για τις γυναίκες και τους άνδρες.